Blog – Měsíční aktuality z finančních trhů 7/2024

Měsíční aktuality z finančních trhů 7/2024

Investice | 6. 8. 2024 | Ing. Robert Novoměstský MBA., EFA
Jak v červnu, tak i v prvním prázdninovém měsíci zaznamenaly akcie a dluhopisy pozitivní výsledky. Změna nastala na začátku srpna, kdy došlo k silným turbulencím. Poslední známá, tj. červnová inflace je v ČR ve výši 2,0%. Od začátku srpna je úroková sazba REPO stanovena ve výši 4,50 %.

Světové akciové trhy vykázaly v červenci zisk ve výši 2,3 %. Amerika dodala českému investorovi 1,7 %, Evropa pak 2,9 %. Japonské akcie vynesly velmi slibných 6,8 %, rozvíjející se země byly nyní akciovým poraženým s 0,8 %.

Světové finanční trhy byly od začátku roku na silné ziskové vlně, tak jak je uvedeno v přiložené tabulce. Nicméně korekce z prvního srpnového pondělí staví poněkud jiný obrázek o nekončícím růstu po celý rok. Finanční trhy se propadly a hlavním důvodem byly obavy ze zpomalení ekonomiky USA. Pokles byl pokračováním pátečních výprodejů, které odstartovaly po zveřejnění nečekaně negativních dat o nezaměstnanosti v USA. Největší světová ekonomika by podle toho mohla směřovat k pomalejšímu hospodářskému růstu. Ve hře byly také další faktory, mimo jiné obavy, že Federální rezervní systém by nemusel již déle čekat se snížením úrokových sazeb. Index S&P 500 klesl o 3 %, což je nejhorší den od září 2022. V Japonsku index Nikkei 225 poklesl o 12,4 %, což je jeho největší jednodenní bodový pokles. Britský srovnávací index FTSE 100 měl nejhorší den od července 2023, klesl o něco málo přes 2 %.

První rada zní, že když akciový trh klesne, tak je třeba zůstat v klidu a nedělat raději nic. Není možné předvídat, co se na trzích stane v nejbližších hodinách. Je to podobné jako požární cvičení – pravidlem je nepropadat panice, což by v tomto případě znamenalo prodej akcií, když trh klesá.

Náhlý prodej akcií v okamžiku paniky je zpětně ospravedlnitelný pouze za předpokladu, že investor ví, že akciový trh se chystá hodně klesnout a zůstat dole po dlouhou dobu. To ovšem většina lidí neví a těm, kterým se to šťastně povedlo v letech 1978, 2000, 2008, 2020 anebo 2022, se to nemusí znovu povést již nikdy. I když by to byl skvělý kousek přesunout všechny své peníze do hotovosti, když trh klesá, a poté znovu nakoupit akcie, když akciový trh dosáhne svého dna, tak je třeba připomenout, že dno je často dobou, kdy se investoři bojí nejvíce. Většina lidí se v první řadě nedokáže dna dočkat, natož pak sebrat dost odvahy vsadit na tento okamžik všechny své peníze. Vzhledem k tomu, že větší část peněz v akciích je v souladu s osobním finančním plánem určena na dlouhodobé cíle, tak propady jako ten včerejší, dosažení těchto cílů nijak neohrozí.

Je čas na prodej? Je sice těžké nedělat nic, ale během tohoto druhu otřesů na trhu je to ta nejlepší volba. Další variantou je dokoupit do dlouhodobé části portfolia cenné papíry „se slevou“, to je ovšem vhodné konzultovat s privátním finančním poradcem, aby taková investice plnila v Privátním finančním auditu svou roli.